Kültéri lámpa mozgásérzékelővel

Mozgásérzékelő

A kültéri lámpák a kert és az udvar praktikus, funkcionális díszei. Nem mindegy, hogy milyen stílusú lápát választunk, hiszen a ház körüli külső teret “öltöztetjük” vele, meg is szokták gondolni jól a kedves vásárlók. A külső tér harmóniája legtöbbünknek fontos éppúgy, mint az elhelyezés megfelelő megválasztása, azaz hogy a lámpa a világítás mértékét tekintve is maradéktalanul ellássa feladatát. A lámpák elhelyezésének, világítási teljesítményének tervezését jobb szakemberekre bízni, mert akkor az esti megvilágítás mértéke valóban olyan lesz, hogy az kényelmes legyen. Nem lesz harsányan túlvilágítva a kertrész, ugyanakkor alulvilágítva sem. Egy tapasztalt szakember már első ránézésre meg tudja mondani, hogy a kert mely pontjaira kell tenni a lámpákat, ahhoz, hogy minél kevesebb sötét sarok legyen a kertünkben.

A kerti világítás kezelése lehetőleg legyen egyszerű, ne tervezzünk sok kapcsolót a kültéri lámpáinkhoz. Minél több a kapcsoló, annál több fog – véletlenül, feledékenységünk miatt – felkapcsolva maradni. A ma kapható mozgásérzékelő berendezésekkel nagy mértékben automatizálhatjuk és nagyon kényelmessé tehetjük a kültéri lámpáink használatát. Célszerű a kertben, udvaron megvilágítandó részterületeket kijelölni, ezeket egy vagy több érzékelővel lefedni és csak az adott részterületen lévő lámpákat kapcsolni az egyes érzékelők segítségével.
A tervezéskor figyelembe kell venni a mozgásérzékelők látószögét a megfelelő lefedettséghez.

Kültéri lámpa mozgásérzékelővel való felszerelése ma már nagyon elterjedt technika. Egyes gyártók már eleve mozgásérzékelővel együtt hozzák forgalomba a kültéri lámpáikat. A mozgásérzékelő nagy fokú kényelmet és praktikusságot ad hozzá a kültéri lámpák használatához és még a villamos energiával való takarékossági törekvéseinket is segítik, hiszen nem engedik, hogy egy-egy felkapcsolva felejtett lámpa sokáig világítson feleslegesen, csakis akkor, amikor arra szükség van.

A megfelelő működéshez persze szükséges a mozgásérzékelő megfelelő beállítása is. A mozgásérzékelő két fő tulajdonsága forgatható kis szabályzókkal akár szakember nélkül is beállítható. A felszerelésnél a látószög lehető legjobb kihasználását figyelembe kell venni. A pozíció kis mértékben felszerelés után is állítható. Az egyik szabályzóval ezután beállítható a fényérzékenység, hogy milyen szürkületi állapotnál kapcsoljon be a lámpa, a másik szabályzóval pedig beállítható, hogy az utolsó mozgástól számítva mennyi idő múlva kapcsoljon ki.

Fontos szempont a mozgásérzékelő kiválasztásánál, hogy időjárás álló legyen. A legtöbb típus esetén a gyártól -20C -tól +40C -ig garantálják a megfelelő működést. Amennyiben nem védett helyre szereljük, feltétlenül válasszunk megfelelő szigeteléssel ellátott vízálló kivetelű kapcsolót.

Sajnos a nagy barkácsáruházak polcain a piacot az utóbbi években elárasztották az olcsó, ám gyengébb minőségű termékek. Ezek jellemzően épp az időjárásállóság terén a leggyengébbek, így gyakori, hogy egy-két év használat után tönkremennek és cserére szorulnak. Amennyiben lehetősége van rá, válasszon inkább kissé drágább, de jobb minőségű típusokat, hogy ne kelljen később újra és újra megvennie. A jó minőségű mozgásérzékelők gyakorlatilag 10-20 évig képesek működni különösebb probléma nélkül. Jó ötlet, ha neves lámpagyártók mozgásérzékelővel ellátott termékeit keresi, ez esetben is biztosított, hogy a mozgásérzékelővel nem lesz sok problémája.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.