Spotlámpák

 

Mennyezeti spotlámpa

A spotlámpák a világítástechnikai eszközök egyik legnépszerűbb kategóriája. Speciális funkciójuk és a csaknem végtelenül sokszínű alkalmazásuk révén sok esetben kiválóan használhatók szinte minden helyiségben. Akár fali- vagy mennyezeti hangulatvilágításra, nappali vagy konyhai bútorvilágításra van szükségünk, a spotlámpák alkalmazása egy lehetséges alternatíva lehet. Fürdőszobákban tükör mellé szinte mindenhol alkalmazhatók – itt elsősorban a koncentrált, erős fényerejüket használjuk ki, mint olyan előnyt, amivel a normál, szórt fényű izzóvval szerelt lámpák nem rendelkeznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy spotlámpa tulajdonképpen egy minireflektornak tekinthető, hiszen gyakorlatilag ugyanazt csinálja, a fényt koncentrálja egy viszonylag szük területre, csak mindezt jóval kisebb teljesítmény mellett. Kellő számú világítótestet használva akár mennyezeti világításként is alkalmazhatók kiváltva a normál világítótesteket, sőt sok esetben ezen felül még dekorációs célokat is szolgálnak.

A legelterjedtebb típusok normál izzóval rendelkeznek és általános világítási célokat szolgálnak, mennyezeti vagy fali világításként. Egy speciálisabb típusuk már halogén izzóval rendelkezik és a legújabb LED technológiának köszönhetően, a ledes lámpák térhódításával és fejlődésével ma már nem ritkaság az olyan spotlámpa is, amiben LED a fényforrás.

A spotlámpák beépítése gyakran nem egyszerű feladat, hiszen például egy mennyezeti díszelembe vagy bútorba történő beépítése gondos tervezést és beszerelést igényel, ezért a spot lámpa szerelése legyen szakember feladata! A spotlámpák esetén azt is figyelembe kell venni, amikor megtervezzük a helyét, hogy ne irányuljon a fénye könnyen gyulladó, könnyen égő anyagra, hiszen a koncentrált fényerősség miatt a spotlámpa izzója által termelt hőmennyiség is egy helyre koncentrálódik; emiatt könnyen megtörténhet a gyulladás. Természetesen ez a kockázat a LED fényforrással ellátott spotlámpák esetén nem áll fenn.

A spot lámpa ára nagyban függ attól, hogy milyen célra szeretnénk. Fali világításhoz, egy lámpatesttel szerelve, kiviteltől függően 3-6 ezer forintig terjed az áruk. Léteznek mennyezeti világításként alkalmazható spot lámpatestek is, amelyek több fényforrást is tartalmaznak, ezek ára már 10 és 20 ezer forint között kezdődik és akár ennek többszöröse is lehet még a lámpatestek számától és a kivitelezés minőségétől függően.
A kisfeszültségű (12V) sínes rendszerű, halogén spotlámpákból összeállított térvilágításhoz egy-egy lámpasor ára meglehetősen borsos, de cserébe egy szép és rendkívül mutatós megoldást kapunk alacsony fogyasztással, nagy fényerővel, meleg színű fénnyel. Egy ilyen világítás rendkívül jó komfortérzetet biztosít lágy fényével valamint azzal, hogy be- és kikapcsoláskor a fényerő fokozatosan, lágyan változik, így a szemnek is kellemesebb, mely  könnyebben alkalmazkodik a lassú, fokozatos fényerősség változáshoz.

 

Válasszon spotlámpa kínálatunkból!

Normál izzós, halogén izzós és sínes rendszerű spotlámpák

 

 

A spotlámpák használata tehát nagyon sokféle igényre ajánlható megoldás. Rendkívül széles választékban kaphatók, tehát bőséggel van választási lehetőségünk; előbb-utóbb biztosan megtaláljuk a megfelelő darabokat, amelyek tökéletesen illenek abba a helyiségbe, ahova szánjuk.

Ne felejtsék, hogy a spotlámpák alkalmazása bizonyos esetekben (különösen a beépíthető illetve a sínrendszerű megoldásoknál) megköveteli a szakember általi tervezést és beszerelést. Szaküzletünkben természetesen ebben is, mint minden lámpával, világítással kapcsolatos kérdésben rendelkezésére állunk. Keressen minket bizalommal!

 

A hozzászólások le vannak tiltva.