Ledes lámpa

 

ledes lámpa

 

A ledes lámpa a kétezres évek egyik nagy technikai újdonsága. Fejlesztésének célja, hogy a hagyományos lámpák wolframszálas izzója, a halogén izzók, sőt az energiatakarékos fénycsövek kiváltásához egy korszerű az energiatakarékosság egyre erősödő kényszerének is eleget tevő fényforrás bevezetése a mindennapi használatba.

 

 

A LED mozaikszó egyébként a light emitting diode angol kifejezés rövidítéseként terjedt el és egy olyan kis elektronikai eszközt jelent, amely a rajta átfolyó áram hatására fényt bocsát ki magából.
Az áramerősség nem kell, hogy feltétlenül nagy legyen, emiatt lettek ezek az eszközök mai világunk legkevesebb energiát fogyasztó világító eszközei. Eleinte csak elektronikai termékekben használták a LED-eket jelzőfény céljára, majd ahogy a gyártástechnológia fejlődött, egyre nagyobb és egyre jobb fénykibocsájtó képességű termékeket tudtak előállítani. Alkalmazni kezdték az autóiparban a járművek világítótesteiben és a sikereken felbuzdulva útjára indult a LED térhódítása a világítástechnikai piacon is.  

Ami a LED illetve a ledes lámpa világítástechnikai karrierjét illeti, mindenképpen tudni kell, hogy bár energiatakarékosság tekintetében könnyedén maga mögé utasítja a hagyományos izzókat, a halogén izzókat, de még az energiatakarékos fénycsöveket is, nem igazán sikerült jól megoldani, hogy ezek a lámpák a korábbi izzókhoz hasonló fényerőt illetve színárnyalatot produkáljanak.

A technológia azonban nem áll meg, a fejlődés folyamatos és már kezdenek megmutatkozni az eredmények. Minden esély megvan rá, hogy a korábban használt izzók néhány éven belül problémamentesen és megfizethető áron lesznek kiválthatók a ledes izzókkal és akkor indul majd igazán a ledes lámpák fénykora.

Már napjainkban is óriási a választék a ledes izzók között. Energiafogyasztásuk jellemzően 1-3W közötti (a hagyományos izzóké 25-40-60-75-100W jellemzően), fényerejük pedig 10-30lux illetve 100-300lux közötti attól függően, hogy mennyire koncentrált vagy ellenkezőleg: szórt fényű ledes fényforrásról beszélünk (lux=megvilágítás mértéke, az értékek a forrástól 1m távolságban mért értékek). Egy hagyományos izzóval ugyanezek az értékek 30-100lux illetve 300lux.

Természetesen nem célom, hogy bárkit is lebeszéljek a ledes lámpa alkalmazásáról, de tisztában kell lenni azzal, hogy vannak még hiányosságok ebben a technológiában, ami miatt a ledes világítás tervezésekor alaposabban kell eljárni. Léteznek bevált trükkök és módszerek arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzunk egy ledes világításból. Igyekszünk ezek közül közreadni majd néhány tanácsot itt az oldalon és bemutatjuk ledes termékeinket is.

 

Tekintse meg LEDes lámpa választékunkat és keresse szaktanácsadóinkat webáruházban

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak tiltva.