Lámpabúra. A világítás második legfontosabb hozzávalója…

Kerek lámpabúraBiztosan talákozott már Ön is lakásokban – főleg újonnan épült, újonnan birtokba vett lakásoknál – a mennyezetről a villanyszerelő által beszerelt vezetékeken lógó villanykörte látványával. Talán a saját lakásában is így volt ez költözés után egy jó darabig.Miért van ez így? Ilyen igénytelenek lennénk arra, hogy mivel világítunk? Nem, épp ellenkezőleg: a tökéletes lámpa illetve a tökéletes lámpabúra megtalálása sokunk számára annyira fontos, hogy kezdetben akár jó hosszú ideig is képesek vagyunk lemondani róla és elviselni a hiányát. Mert arra számítunk, hogy ha nem is azonnal, de előbb-utóbb biztosan megtaláljuk az odaillő darabot.
 
A lámpabúra, a külcsín tehát fontos, hiszen a lámpákkal nem egyszerűen csak világítunk manapság, hanem díszítünk, dekorálunk, harmonizálunk. Egy-egy világító alkalmatosság karakterét pedig egyértelműen a lámpabúra határozza meg.

A lámpaburák különféle anyagokból készülnek, ezek közül a legnépszerűbb természetesen az üveg. Manapság gyönyörű üveg lámpabúra kollekciókat találhatunk szinte minden lámpa szaküzletben. Úgy tűnik, ismét divatba jönnek a gyönyörű tiffany üveg lámpabúrák, amelyek egy külön kategória, művészet, ennek megfelelően leginkább műkedvelők illetve az antik lámpabúra rajongók vásárolják. A tiffany üveg hátránya, hogy csak akkor mutatja meg a szépségét, amikor a lámpa fel van kapcsolva, egyébként könnyen beleolvad a környezetébe. Gondosan válasszuk meg a lámpa helyét és a lámpabúrát, ha ilyet szeretnénk otthonra – ugyanis nem mindenhol mutat jól.

LámpabúraLakásunk, irodánk világításának tervezésekor vegyük figyelembe azt is, hogy alapvetően csak az alábbi lámpatípusok esetén cseréhető külön a lámpabúra:
– egy vezetékes függeszték,
csillár,
mennyezeti lámpa,
– falilámpa,
falikar
– egyes asztalilámpák,
– olvasólámpa.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes erről tájékozódni, hiszen a lámpabúra cseréjével időnként nagyszerűen felfrissíthetjük környezetünket, teljesen más hangulatokat kialakítva. Szóval, hasznos, ha cserélhető lámpabúrával rendelkező lámpákat szerzünk be.

A lámpaburák cseréjére azonban nem csak akkor lehet szükség, ha változtatni akarunk egy-egy helyiség képén. Előfordulhat, hogy a lámpabúra sérülése miatt kényszerülünk cserére, hisz főleg az üveg lámpabúráknál előfordul, hogy eltörnek, elrepednek és emiatt szeretnénk cserélni. A lámpabúra pótlás gyakran nagyobb kihívás, mint kezdetben megtalálni a megfelelőt. Sajnos a lámpagyártók közül csak kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy az általuk gyártott lámpákhoz külön rendelhető lámpabúrákat is forgalomba bocsássanak. Ez is, illetve ennek hiánya is fontos szempont lehet a lámpa kiválasztásánál, amiről tájékozódni kell a vásárlás előtt.

 

A hozzászólások le vannak tiltva.