Kültéri lámpa megoldások

 

Egy másik helyen, a falikar, mint népszerű belső- és külső világítási megoldás bemutatásakor már érintőlegesen téma volt a kültéri lámpa és a kiválasztásával kapcsolatos megfontolások. A lényeg, hogy a kültéri lámpa mindig legyen minőségi darab, olyan, ami jól viseli az időjárás viszontagságait. Hosszú távon mindig jobban megéri az elején többet költeni a kültéri lámpákra, mint néhány évente lecserélni a rosszabb minőségű lámpákat, azokat, amelyek nem ellenállóak a tűző nap, az eső, a hideg-meleg dinamikus változása és a pára, a nedvesség korrodáló hatásaival szemben.

 

 

 

 

 

A kültéri lámpa is számos funkcióban, sokféleképpen használható. Elsődleges és fő funkciója természetesen, hogy sötétedés után a kert illetve az épület körüli terület fontos részeit (pl. közlekedési utak, járdák) megvilágítsa. Másodlagos funkciója a díszítés, a kellemes, hangulatos kültéri világítás megteremtése. Nézzük milyen kültéri lámpatestek segítenek elérni a kívánt hatást a kertünkben.  

Kültéri falikar

Kültéri falikarGyakorlatilag ezek oldalfali lámpák, melyek általában az épület külső falára kerülnek és akár külső díszelemül illetve praktikusan közlekedő útvonal megvilágáítására is alkalmazható amennyiben a kerti út az épület közelében van.

Kültéri állólámpa

Az állólámpákat tipikusan akkor használjuk, ha a közlekedő útvonalak távolabb esnek az épülettől vagy nincs a közelükben olyan függőleges felület, ahova lámpát tudnánk szerelni. Az állólámpák az utak mellé állítva kiváló, hangulatos kültéri világítást nyújtanak. Telepítésük gondos és szakszerű előkészítést igényel, amit mindenképpen érdemes szakemberre bízni, hiszen az áramellátáshoz szükséges kábelek elvezetése a lámpáig a földben szakszerű kivitelezést kíván a beázás és az áramütéses balesetek megelőzése érdekében. A kültéri állólámpa egy speciális változata a kandeláber, amely egy-egy nagyobb terület megvilágítására szolgál illetve ha a fényforrást magasabbra szeretnénk helyezni.

 

Kültéri lámpák a webáruházból

 

Kültéri süllyesztett lámpatestek

A kültéri állólámpák helyett és/vagy mellett szintén közlekedési utak, járdák, lépcsők megvilágítására alkalmazhatók a süllyesztett lámpatestek, amiket általában közvetlenül az utak vagy lépcsők síkjába, útszegélybe vagy a lépcső melletti falba építenek be oly módon, hogy halvány szórt fényével megvilágítja a közlekedésre használt járda, út vagy lépcső felületét biztonságosabbá téve ezzel a sötétedés utáni közlekedést..

Kültéri mennyezeti lámpaKültéri mennyezeti lámpák, kültéri függesztékek

A kültéri mennyezeti lámpák jellemzően bejárati ajtók közvetlen előterében helyezkednek el jól megvilágítva a bejáratot és a közvetlen környezetét. A megfelelő bejárati kültéri megvilágítás megkönnyíti például az ajtó zárak nyitását kései hazatéréskor, kellő fényt biztosít a vendégek fogadásához és mindenképp barátságos, hívogató hatást kelt. Ezek a kültéri lámpák vannak a legkevésbé kitéve az időjárási viszonyoknak; általában nem éri közvetlen napfény és eső, de a levegő páratartalma és a hőmérséklet változása ugyanúgy hatással van rá, tehát megfelelő nedvesség elleni szigeteléssel mindenképp rendelkeznie kell. Ma már a kültéri mennyezeti lámpák választéka is óriási és a legegyszerűbb darabtól a díszes függesztékekig lehet válogatni a repertoárból.

 

A kültéri lámpák le- és felkapcsolásához gyakorta alkalmaznak mozgásérzékelőt, amely a külső fénymennyiség változásaira reagálva este szürkületkor felkapcsolja, hajnalban pedig lekapcsolja a kerti világítást. Természetesen nem minden kültéri lámpa kapcsolását kell automatizálni, a bejárat feletti lámpákat például tipikusan csak esetenként kapcsoljuk fel. A kézi kapcsolású lámpáknál viszont mindenképp javasolt olyan kapcsolókat választani, amelyek világítanak a sötétben. Bizonyos esetekben érdemes megfontolni a mozgásérzékelő kapcsoló alkalmazását is. Továbbá kültéri lámpákban érdemes csökkentett fogyasztású, takarékos fényforrásokat használni, főleg azokban, amelyek funkciójuk szerint egész éjszaka világítanak. A mai legtakarékosabb fényforrások a LEDes lámpák – igaz a legdrágábbak is, de érdemes számolni, lehet, hogy a lámpára fordított pénz néhány hónap alatt megtérülhet a villanyszámlán való megtakarításból.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattintson és nézze meg különleges kültéri lámpa választékunkat. Ha megtetszik valamelyik lámpa, ugyanitt meg is vásárolhatja. 

 

 

 

A kültéri lámpa speciális tudása tehát praktikusan kertesházakban, parkokban, reprezentatív épületeknél, szállodáknál, terasszal rendelkező vendéglőknél vagy kávézóknál, műemlékeknél alkalmazható a legjobban. Javaslom, hogy kültéri világítását is terveztesse és kiviteleztesse nagy tapasztalattal és referenciákkal bíró szakemberrel, mert a feladat a megvilágítandó terület egyedisége és az esetlegesen szükségessé váló speciális technikai, villanyszerelési megoldások miatt speciális szaktudást és tapasztalatot igényel (minden esetre semmiképp nem annyira egyszerű, mint mondjuk egy-két lámpatestet felcsavarozni és bekötni a nappaliban). Keressen minket, kültéri világítási megoldásokkal is szívesen segítünk.
Kültéri lámpák a webáruházból
 

 

A hozzászólások le vannak tiltva.