Világítástechnika

A világítástechnika tudománya egy hatalmas terület, rengeteg kisebb-nagyobb részterülettel. Gyakorlatilag ez alá a gyűjtőfogalom alá sorolhatunk be mindent, ami a világítással, a lámpákkal kapcsolatos. 

 
Világítás tervezési nézőpontból létezik fürdőszobai-, konyhai-, nappali-, hálószobai-, ebédlői világítástechnika, összefoglaló néven beltéri világítástechnika és természetesen ennek komplementere a kültéri világítástechnika is ide sorolandó.
 
Evidens, hogy külön szabályok vonatkoznak az otthoni, az irodai, a kórházi és a bevásárlóközpontok világításának megtervezéséhez illetve ezeken a területeken teljesen eltérő technikai megoldásokkal találkozunk. 
 
A világítástechnika a fény elektromosság által történő előállításának és alkalmazásának tudománya, egy abszolút gyakorlati, földhözragadt tudományág, amely a fizika egyik legérdekesebb területének a fény és a fényhullámok területének alaptörvényeire épít és hoz újabb és újabb technikai vívmányokat. 
 
Ahhoz, hogy ezeket az ismeretek okosan és hatékonyan tudjuk alkalmazni akár csak ha a saját otthonunkban is, elkerülhetetlen, hogy megtanuljunk néhány alapdolgot, hogy egyáltalán tudjuk milyen technikai megoldások közül választhatunk, milyen megoldások illenek egy adott környezetbe annak érdekében, hogy maximalizálni tudjuk a világítás hatékonyságát és egyúttal a környezettel való összhangot, harmóniát is. 
 
A megfelelő világítás kritikus – bár ezt sokan még mindig nem ismerték fel. Talán jártak már  rosszul megvilágított helyiségekben. Ha igen, akkor érezhették, hogy az ilyen helyiségekben nem jó lenni. Talán nem is tudatosult, de érezték, hogy valami nincs rendben és legszívesebben menekülnének onnét. Nos, képzeljék el, ha ez az otthonunkban történik meg. Lehet-e ideális otthon egy ilyen otthon? Lehet-e ideális munkahely egy rosszul megvilágított iroda? Lehet-e ideális egy olyan kültéri világítás, amely mellett botorkálni kell és az ember alig találja az épületbe vezető utat? Lehet-e ideális egy olyan épületvilágítás, amely nem emeli ki megfelelően az épület szépségét és ennek követleztében gyakorlatilag feleslegesen pazarolja az energiát? 
 
Nos, a világítástechnika is fejlődik, méghozzá nem kis léptekkel és bizony ha lépést akarunk tartani vele, akkor tájékozódni kell. A világítástechnika végeláthatatlan témájából merített tudnivalókat ezen az oldalon fogja megtalálni a jövőben. Kellemes olvasgatást, böngészést, tanulást kívánok!  

A hozzászólások le vannak tiltva.